logo

KEW VILLA

2018, built by The Melbourne Builder & Co

A plan to purchase an extra bit of land from the owners corporation allowed the unique reconfiguration of this single bedroom villa unit into a much more amenable dwelling of three bedrooms.

Consideration of how the extension and outdoors spaces would work together to maximise the sense of outlook and openness was critical to making the home feel more generous. Where the previous one bedroom design wrapped around a central courtyard, the introduction of counterpoint deck space with built in planter box creates a band of outdoors that bisects the home, creating wide views out from all living spaces. An existing difference in levels was exploited to allow the new living area to be lowered and enjoy a higher ceiling over. An abundance of integrated cabinetry including a concealed study nook makes the most of the limited space.

Part of a group of ten villa units, the reworked home was designed to work with the existing textures commonplace in the 1960s development. A simple material palette of recycled brick, plywood and Australian hardwood timber are both contemporary and classic and complement the original elements that have been retained.

Featured in:

Archdaily, 2019

'A 1960's Unit is Transformed into a Modern Family Home,' Lunchbox Architect